Tučná husí játra (Foie gras)

Jistě jste si všimli, že na jídelníčcích lepších pražských restaurací se objevuje název foie gras. Copak se asi zkrývá pod tímto názvem? Je to jednoduché. V doslovném překladu foie gras znamená tučná husí játra.

Nezaměňujte si však tyto játra s játry které znáte pokud-li jste v koupené huse našli drůbky a vnich jatýrka. Foie gras nemá s těmito jatýrky pranic společného kromě názvu a toho, že je to stejný orgán jako u jakékoliv jiné husy. Tím veškerá podobnost končí.

Nejlepší foie gras pochazejí od husy z Landes. Lidé v Les Landes jich ročně vyrobí tisíce tun a to zdaleka nezahrnuje celé uzemí historických Landes. Na foie gras si však pochutnávali již staří římané, kteří své husy vykrmovali fíky. Od latinského názvu fíků - ficatum je ostatně odvozen pro játra jak v italštině - fegato, tak i ve francouštině - foie. Po rozpadu římského imperia foie gras z jídelníčku zmizela a renesanci si prožili až v 18. století a to ve Francii. Zásluhu na tom má alsaský kuchař Jean-Pier Clause.

U foie gras vás zaujme už jejich hmotnost, která bývá až neuvěřitelných 1 kg a někdy i více. Zdravá kvalitní játra jsou barvy bledě růžové až krémově okrovo-bílé. Odtud je i jejich druhý název tzv. bílá husí játra.

I jejich konzistence je uplně jiná než a to až máslově krémovitá. Jejich zbarvení i konzistence jsou výsledkem specielního krmení. Dávno pryč jsou doby, kdy se husy zakopávali do země aby měly co nejmenší pohyb a při krmení, kdy se jim pomocí plechového trychtýře sypala do volete vařená kukuřice, jim játra mohutněla a bytněla do neuvěřitelných rozměrů. Dnes v době technického pokroku trvá nakrmení jedné husy pomocí stroje na elektrický pohon místo šesti minut pouhých 40 sekund.

Výkrm husí začíná od poloviny října ve věku tři až pět měsíců a trvá tři až pět týdnů. Husy se krmí třikrát denně a jako krmivo se používá vařená a omaštěná kukuřice, aby zrno lépe klouzalo do volete. Kukuřice se též solí, to proto, že husám lépe tráví a za pomoci toho způsobů krmení se játra mění na pochoutku všech labužníků na foie gras.

Jedinou nevýhodou této skvělé lahůdky je však jejich cena, která se pohybuje okolo tisíce korun za jeden kilogram, přesto jsme pro Vás připravili v našem receptáři předpis na foie gras. Zkuste jednou ušetřit a vyzkoušet tuto lahůdku lahůdek.

Tučná husí játra (Foie gras)

Gastronovinky