Lilek vejcoplodý - baklažán

Baklažán (Solanum melongena). Myslíme si, že tuto zeleninu není třeba našim návštěvníkům tolik představovat. Její podlouhé vejcovité, temně fialové plody tolikrát míjíme v odděleních zeleniny našich obchodnů. Avšak ruku na srdce, kdo z Vás ví něco blíže o této plodině i o její přípravě?

Po botanické stránce patří tato rostlina mezi lilkovité a je tedy příbuzná bramborám, rajčatům, paprice a tabáku. Je to velmi stará kulturní plodina rozšířena především v teplých až tropických krajinách. Soudí se, že lilek pochází ze severní Afriky, ale poslední studie se přiklánějí spíše k původu východo-asijskému tzv. indická verze. Odtud tedy lilek nastoupil svou cestu do Evropy, aby zakotvil kdesi v Itálii či Španělsku v 15. až 16. století a později se rozšířil po celém balkánském poloostrově. Ani oceán nezastávil jeho výtěznou cestu a lilek přesídlil do teplých krajů Amerického kontinentu. V našich krajích se lilek objevuje někdy v na začátku 20. století.

Ani s názvem u lilku to nebylo jednoduché. Arabské jazyky mu říkali Al-badindan, středověký Avicena ho pojmenoval badihen a na bálkaně zprvu patlžan. Jinde mu však říkají jednoduše vejcovitá rostlina (eierfrucht, egg-plant, eggapple). V českých zemích se mu zpočátku říkalo patličan, patližan nebo batlažan než se ustálilo dnešní baklažán či lilek.

Lilek je jednoletá rostlina náročná ne teplo. Plodem jsou velké lesklé, hladké bobule někdy až 10 cm široké a až 30 cm dlouhé, lesklé fialové až černé barvy. Existují však i kultivary bílé, žluté až světle zelené. Rekordní váhy dosahují plody až 2 kg.

Za zmínku stojí obsah látek v lilku, jde především o provitamín A, dálé pak o stopové prvky molybden, draslík, mangan a bor. Dále může mít lilek příznivé při snižování cholesterolu v krvi. Podle orientální lidové medicíny má lilek afrodisiakální účinky. Energetická hodnota 17 kcal ve 100 gramech.

Využití lilku v kuchyni je široké. Od jídel studené kuchyně, přes tepelnou úpravu jako samostatný pokrm (smažený v trojobalu), nebo v kombinaci s masem (skvělá musaka z lilků) nebo ve směsi s jinými zeleninami (lilek musí být nedílnou sočástí báječného zeleninového ratatoulie).

Vyzkoušejte však báječnou omáčku z lilků, kterou můžete používat jako pomazánku na topinky nebo jako přílohu ke grilovaným masům. Lilek v celku dejte do trouby a pečte až dužina uvnitř změkne a na slupce se tvoří černé puchýře. Lilek rozkrojte a dužinu lžící vydlabejte do připravené mísy. Přidejte olivový olej, drcený česnek, sůl, bílý mletý pepř a pár kapek vinného octa. Dobře vidličkou propracujte a nechte vychladnout. Do hotové omáčky před podáváním vmíchejte hrst usekaných čerstvých bylinek (oregána, saturejka).

Lilek vejcoplodý - baklažán

Gastronovinky