Klokaní zvěřina (kanguroo)

V poslední době můžeme na našem trhu, ale i v různých restaucích najít velké množství exotických surovin různých druhů. Vedle výtečného argentinského hovězího masa a masa pštrosího se velkým hitem stalo i maso klokaní.

Klokan (kanguru, kanguroo, känguru) je původní vačnatý obyvatel Austrálie. Jeho maso se využívalo především jako krmivo pro psy a kočky až později se začalo využívat jako klokaní zvěřina.

V roce 1980 byl klokan na základě legislativních změn zahrnut mezi lovnou zvěř. V roce 1992 bylo uloveno cca 1,6 milionů kusů, z nichž byla využita pouze kůže, 25% bylo zpracováno na krmivo a jen pouze malá část využita jako klokaní zvěřina. Odstřel klokanů dnes zajištují licencovaní lovci, kteří mají státní povolení.

Po odstřelu je klokan ihned vyvržen a následně jatečně opracován, do 24 hodin musí být maso schlazeno pod 7 stupňů. Dále se kusy bourají, balí do kartonů a po následném šokovém zmrazení se exportují do různých zemí světa včetně Evropy.

Klokaní zvěřina je libové, šťavnaté, červené maso svojí chutí připomíná mladé srnčí či hovězí maso. Je křehké (maso samic bývá křehčí), má nízký obsah tuku a proto i energetická hodnota je velmi nízká (4320 Kj na 1 kg), obsahuje též velké množství cenných minerálních látek, zejména křemík, železo a zinek. Prokazatelně napomáhá konzumace klokaního masa snižovat hladinu cholesterolu v krvi a jelikož obsahuje minimální množství sacharidů tak je vhodné při dietetické i diabetické výživě.

V gastronomii má klokaní zvěřina široké uplatnění. Lze ji připravovat jako ragů, guláš ve směsi mletých mas, lze ji však upravovat jako steaky, barbecue, polévku a další pokrmy. Výborná úprava je klokaní carpacio s parmesanem.

Uvidíte-li tedy na jídelním lístku pokrmy tipu Skipy steak či jiný název pro klokaní zvěřinu a víte že v této restauraci se vždy dobře napapáte, neváhejte a ochutnejte. Dobré červené vínko, které budete ke klokanovi popíjet vám znásobí vaše chuťové zážitky.

Klokaní zvěřina (kanguroo)

Gastronovinky