Argentinské hovězí maso

Jistě již jste slyšeli pět ódu na argentinské hovězí steaky, položme si otázku proč tomu tak je.

Z 2 780 092 km čtvrečních celkové plochy Argentiny tvoří více než 50 procent louky a pastviny. Zde se pase cca 55 milionů kusů skotu pod širým nebem v klimaticky ideálním prostředí nížin s přiměřeným množstvím srážek. V pampách se tedy pasou obrovská stáda naprosto volně a spásají bohatou vegetaci, z níž si skot vybírá idealní skladbu krmiva. Není třeba tedy žádných stravních doplňků ani růstových hormonů a je vyloučena i konzumace různých masokostních mouček. Tím je prakticky vyloučen výskyt BSE. Argentinské krávy tudíž nemohou být na rozdíl od jiných šílené.

Zvláštností proti intenzivním chovu v Evropě je, že všichni býci určení na výkrm jsou kastrováni. Po kastraci v ranném věku jsou volci drženi do osmého měsíce u krávy, poté jsou odstaveni a chováni na již zmíněných šťavnatých pampách po dobu dvou let.

Jde v pravém slova smyslu o ekologické chovy. Ke kvalitě jistě také přispívá to, že po jatečném opracování je maso zabaleno a zraje při teplotách kolem 0 stupňů Celsia poměrně dlouhou dobu (cca 3 týdny) během dopravy do Evropy.

Gauchové starající se o stáda jsou mistři při přípravě hovězího masa. Sami však nejraději konzumují hovězí žebra "assado". Výsadu na přípravu má nejstarší a nejzkušenější z honáků, který připravuje žebra na speciálních tyčích zavěšených nad rozpálenými uhlíky dřeva.

Zajímavostí může být, že správné argentinské hovězí se nijak nekoření. Steaky se dají na rozpálený gril, pánev s malým množstvím tuku, na dřevěné uhlí a opéká se tak aby steak zůstal uvnitř růžový nebo krvavý, teprve potom se steaky osolí a z mlýnku se okoření čerstvě mletým pepřem. Podávájí se z různými omáčkami.

Závěrem se dá tedy říci, že maso z argentýnských volků odrůd Aberdeen-Angus, Shorthorn a Hereford je vysoce kvalitní a předčí hravě jakekoliv hovězí z evropské produkce. Ostatně i v naší restauraci můžete tuto lahůdku ochutnat.

Argentinské hovězí maso

Gastronovinky