Fenykl sladký (Foeniculum vulgare)

Fenykl v naší kuchyni známe především jako koření nebo jako součást čajové směsi pro kojence proti nadýmání. Především ve Středozemí a na Balkáně je ceněn jako jemná lahůdková zelenina.

Fenykl pochází ze Středomoří a ze západní části Asie. Již ve středověku se používal jako prostředek při žaludečních a střevních potížích. Nejvíce se pěstuje v Itálii, jižní Francii a přímořských státech Balkánu.

Jak tedy popsat fenykl? Jako oloupanou cibuli, barvy bílé a až do zbytků stonků přecházející do zelené. Fenykl tedy tvoří zdužnatělé listové stonky v dolní části rozšířené a tvořící nepravé cibule. Jsou až 15 centimetrů vysoké a 6 až 10 centimetrů široké, podélně rýhované až žebrované.

Fenykl se vyznačuje nasládlou chutí, velmi jemnou a příjemně kořeněnou. Upravuje se jak ve studené kuchyni ve formě salátů, tak i v kuchyni teplé jako samostatný pokrm nebo jako příloha či přísada do polévek, nákypů a podobně. V Itálii je považován za lahůdku opékaný na olivovém oleji a marinovaný v balsamikovém octě.

Fenykl sladký (Foeniculum vulgare)

Gastronovinky