Topinambur (Hiliantmus tuberosus)

Pod tímto názvem si někdo může představit například nějakou mořskou rybu. Ve skutečnosti se však jedná o slunečnici hlíznatou.

Tato rostlina pocházející z Peru a Severní Ameriky je známa v Evropě od počátku 17. století. Říká se jí též židovské brambory, nebo jeruzalémské artyčoky, to proto, že byla v této oblasti hojně konzumována.

Již její název napovídá, že rostlina je podobná slunečnici, kvete však drobnými žlutými kvítky. Na druhém konci této rostliny, tedy u kořenů, se tvoří hlíznaté oddenky - topinambury. Ty se od sebe liší tvarem, který připomíná velké podlouhlé brambory, tak i barvou, která může být krémově bílá až do okrová, popřípadě růžová až červeno-fialová.

Sběr topinambur začíná v říjnu a protože je topinambur mrazuvzdorný můžeme ho úspěšně sbírat až do března. Chuti je jemně nasládlé, jelikož neobsahuje škrob, ale polysacharid inulín. Tím se stává vhodnou potravinou pro diabetiky. Je vhodný též při bezlepkové dietě.

V kuchyni má topinambur široké použití. Dobře nám nahradí brambory. Může se dusit, smažit, zapékat a podobně.

Topinambur (Hiliantmus tuberosus)

Gastronovinky