Mochyně peruánská (Physalis)

Toto lahodné ovoce pocházející z Jižní ameriky je uzavřeno ve světle okrové tobolce. Příbuznou rostlinou je okrasná forma, kterou můžeme vidět v našich zahrádkách, má oranžové tobolky, které však žádné ovoce neskývají.

Tobolka mochyně obsahuje plod velikosti třešně. Je oranžové barvy, lahodné navinulé chuti připomínající vzdáleně chuť kiwi v kombinaci s angrestem. Toto ovoce obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Například betakatoten (ochrana zraku a proti rakovině), vysoké množství vitamínu C (posílení imunitního systému), dále pak velké množství stopových prvků (draslík, fosfor, vápník a železo).

Zralost plodu nám prozradí suchý obal (tobolka). Sezóna tohoto ovoce trvá po celý rok, jelikož plody dozrávají postupně a průbežně se sbírají.

Široké je též použití mochyně v kuchyni. Z plodů se připravují studené omáčky k masu i k moučníkům. Výborné jsou též různé marmelády, jamy a likéry připravené z mochyně. plody této rostliny se též kandují a nebo suší jako rozinky.

Mochyně peruánská (Physalis)

Gastronovinky