Mango, plod mangovníku

Mango (Mangifera indica) je známé již od dávných dob a zmiňuje se o něm již Alexandr Veliký, který ho objevil při svém válečném tažení do Indie v roce 327 před naším letopočtem.

Mangovník pochází z oblasti Himálaje odkud se jeho pěstování rozšířilo do Barmy, Malajsie, Číny a na Cejlon. Později i do dalších zemí tropického pásma a jeho největším producentem je v současké době Indie.

Mangovník je mohutný až 12 metrů vysoký stále zelený strom s velmi hustou oválnou korunou. Jeho plodem je peckovice vejčitého nebo kulovitého tvaru se silnou pokožkou. Plody jsou barvy zelené, žlutavě zelené, žluté až oranžové s purpurově červeným nádechem. Lahodná dužinová barva je chuti mdle sladké až navinulé se silným příjemným aroma. Dospělý strom poskytne ročně 200 ař 600 plodů. Sklízí se nedozrálé, aby vydrželo transport na světové trhy. Zralé musí být měkké, štavnaté a musí jít dobře odkrajovat od velké ledvinovité pecky.

Použití v kuchyni je široké, i když odborníci se shodují, ze nejlépe je podávat mango čerstvé, předem vychlazené.

Mango, plod mangovníku

Gastronovinky