Granátové jablko (Punica granatum)

Plod marhaníku granátového. Své místo zaujímá granátové jablko i v mytologii,jelikož bylo zasvěceno bohyním Afrodité a Héře a platily za symbol plodnosti.

Pravlastí tohoto ovoce jsou horské oblasti Pakistánu, Iránu, Afganistá a snad i Jemenu. Dnes jsou nevětší pěstitelé Španělsko, Itálie, Kypr a Izrael. Marhaník je stále zelený (příležitostně opadávající) trnitý strom až 2,5 metrů vysoký. Kvete krásnými ohnivě červenými květy po dobu 2 až 3 měsíců a proto i plody dozrávají postupně. Zajímavostí je přenesení názvů plodu na jiné věci. Zrna uvnitř plodu a jejich sytá barva zavdala pojmenování pyropů na české granáty, dále pak tvar plodů dal název bojovým granátům a v neposlední řadě prý velké sady marhaníků daly jméno španělské Granadě.

Plodem marhaníku je bobule velikosti pomeranče a je barvy zelené, žluté, červené až purpurové. Silná tuhá slupka skrývá až 1200 semen obalených průsvitnou růžovou dužninou, tzv. míškem, sladkokyselé lahodné chuti.

Ovoce se sklízí nedozrálé a postupně dozrává. Dobře uložené vydrží 2 až 3 měsíce. Ovoce se konzumuje především čerstvé. Velmi osvěžující je šťáva z granátových jablek, dále se připravují výborné sirupy, víno, želé apod. Velmi známým a oblíbeným se stál arabský nápoj z granátových jablek Šerbet. Ale snad nejznámějším produktem z granátovníku je světově proslulý sirup Grenadina, bez které se neobejde žádný koktejlový bar a málokterý míchaný nápoj.

Zajímavostí marhaníku může být i to, že kůra stromu a slupka plodu obsahuje veliké množství tříslovin. Této suroviny se používá především v lékařství, kožedělném průmyslu a k výrobě barviv. Proto pozor při podávání! Šťáva ze slupky, která Vás potřísní, zanechává na oblečení hnědavé skvrny, které nelze vyprat!

Granátové jablko (Punica granatum)

Gastronovinky