Cumquat, kumkvát

Kumkvát (Fortunella japonica) je nejmenší citrusový plod pocházející patrně z Číny. Dnes není problém tento druh ovoce zakoupit i v našich běžných obchodech a supermarketech.

Na rozdíl od jiných citrusových plodů se kumkváty konzumují i s jedlou kůrou, která je velmi tenká, před jídlem se však musí dobře omýt. Celý plod je však trpčí chutě a proto se lépe konzumuje v různých úpravách.

Plod kumkvatu obsahuhe vysoké množství vitamínů A, B, C a posiluje tak náš imunitní systém, též podíl minerální látek není zanedbatelný. 100 g tohoto ovoce má cca 40 kcal a jeden plod váží cca 10 g (4 kcal).

Jak již jsme uvedli kumkváty se různě tepelně upravují na jamy, rosoly, výborné sirupy, různě se kandují a marinují. Dobře vyzrálé plody vám osvěží každý ovocný salát. Vhodné jsou v kombinaci s rybami, drůbeží, tučnějším masem nebo husími játry viz. náš receptář.

Vhodnou ozdobou k desertům jsou marinované kumkváty v cukrovém sirupu s curacaem. Kumkváty popícháme jehlou, svaříme si 150 ml vody spolu se 100 gramy cukru, vložíme kumkváty a asi 5 minut povaříme, poté přilijeme 50 ml curacaa a necháme do druhého dne vychladnout. Kumkváty získají báječnou chuť a vy navíc skvělý aromatický sirup do míchaných nápojů. Vyzkoušejte, neprohloupíte...

Cumquat, kumkvát

Gastronovinky