Přehled článků

Lanýž - černý diamant v gastronomii

Lanýže patří mezi podzemní (hypogeické) askomycety (klíčí pod zemí), protože mají své spory uloženy do malých váčků, tzv. askusů. Z jara vzniká klíčením spor vegetativní systém houby - podhoubí. Podhoubí společně s vedlejšími kořínky stromu dává společně vznik mykorrhize, neboli symbioze, při níž dochází k výměně živných látek.

Beaujolais Noveau

Beaujolais Noveau je jedním z největších vinařských svátků na světě. Každým rokem, vždy třetí čtvrtek v listopadu, je celkem ve stodevadesáti zemích zahájen prodej nového vína vyrobeného v roce sklizně.

Argentinské hovězí maso

Jistě již jste slyšeli pět ódu na argentinské hovězí steaky, položme si otázku proč tomu tak je.

Klokaní zvěřina (kanguroo)

V poslední době můžeme na našem trhu, ale i v různých restaucích najít velké množství exotických surovin různých druhů. Vedle výtečného argentinského hovězího masa a masa pštrosího se velkým hitem stalo i maso klokaní.

Papaja - melounovník (Carica papaya)

Ovoce papaja pochází z vlhkého tropického pásma Jižní Ameriky. Je to dvoudomá rostlina připomínající svým vzrůstem palmu.

Lilek vejcoplodý - baklažán

Baklažán (Solanum melongena). Myslíme si, že tuto zeleninu není třeba našim návštěvníkům tolik představovat. Její podlouhé vejcovité, temně fialové plody tolikrát míjíme v odděleních zeleniny našich obchodnů. Avšak ruku na srdce, kdo z Vás ví něco blíže o této plodině i o její přípravě?

Tučná husí játra (Foie gras)

Jistě jste si všimli, že na jídelníčcích lepších pražských restaurací se objevuje název foie gras. Copak se asi zkrývá pod tímto názvem? Je to jednoduché. V doslovném překladu foie gras znamená tučná husí játra.

Cumquat, kumkvát

Kumkvát (Fortunella japonica) je nejmenší citrusový plod pocházející patrně z Číny. Dnes není problém tento druh ovoce zakoupit i v našich běžných obchodech a supermarketech.

Granátové jablko (Punica granatum)

Plod marhaníku granátového. Své místo zaujímá granátové jablko i v mytologii,jelikož bylo zasvěceno bohyním Afrodité a Héře a platily za symbol plodnosti.

Cukrový meloun (Cucumis melo)

Svým zařazením je cukrový meloun zeleninou příbuznou okurce, avšak tato skupina obsahuje asi 10 druhů sladkých plodů, např. galia, charentain, cantalupo nebo ananasový, které se konzumují jako ovoce.

Mango, plod mangovníku

Mango (Mangifera indica) je známé již od dávných dob a zmiňuje se o něm již Alexandr Veliký, který ho objevil při svém válečném tažení do Indie v roce 327 před naším letopočtem.

Mochyně peruánská (Physalis)

Toto lahodné ovoce pocházející z Jižní ameriky je uzavřeno ve světle okrové tobolce. Příbuznou rostlinou je okrasná forma, kterou můžeme vidět v našich zahrádkách, má oranžové tobolky, které však žádné ovoce neskývají.

Čekankové puky (Chicoree)

Tento druh zeleniny se vyznačuje specifickou nahořklou chutí, vlastností, která není překážkou při pestrém využití ve studené, tak i teplé kuchyni.

Topinambur (Hiliantmus tuberosus)

Pod tímto názvem si někdo může představit například nějakou mořskou rybu. Ve skutečnosti se však jedná o slunečnici hlíznatou.

Fenykl sladký (Foeniculum vulgare)

Fenykl v naší kuchyni známe především jako koření nebo jako součást čajové směsi pro kojence proti nadýmání. Především ve Středozemí a na Balkáně je ceněn jako jemná lahůdková zelenina.

Mořský ďas (Lophius piscatorius)

Na pultech našich hypermerketů, v oddělení ryb jsme v drceném ledu objevili mořského ďasa. Co se skrývá za tímto názvem za rybu Vám rádi prozradíme.

Gastronovinky

Připravili jsme pro Vás seriál novinek v oblasti gastronomie. Chceme Vás seznámit nejen s novinkami na trhu potravin, ale také s novými a netradičními surovinami a úpravami jídel.

Vzpomeňte si ještě, že před pár lety na našem trhu nebylo tolik zajímavých potravin jako dnes. Jako příklad můžeme uvést chřest, papaya, li-chi a další spoustu zeleniny a ovoce, dále uveďme mořské ryby, mořské plody či kvalitní druhy argentinských mas.

Gastronovinky