Recepty » Hlavní jídla » Ryby » Zapečený candát s brokolicí a bernaise (čti: berné) omáčkou

Zapečený candát s brokolicí a bernaise (čti: berné) omáčkou

Suroviny

  • 600 g candát filet (4 porce o váze 150 g)
  • sůl, rybí koření, cukr
  • olivový olej 3 polévkové lžíce
  • brokolici 400g
  • sýr eidam 100g
  • citron 1 ks
  • hl.mouka 3 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • 2 ks vejce pouze žloudky (omáčka)
  • 150 g másla (omáčka)
  • 1 ks šalotky (omáčka)
  • 0,05 l bílého vína (omáčka)
  • 0,02 l bílého vinného octa (omáčka)
  • sůl, bílý mletý pepř (omáčka)
  • estragon 2 lžíce čerstvého nebo 1 zarovnaná lžíce sušeného (omáčka)

Postup

Nejdříve si připravíme filety, které nakrájíme na jednotlivé porce ty osolíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme rybím kořením (dnes již na trhu dostaneme nepřeberné množství) a necháme odležet.

Po příjemně strávené hodince čtením novin a pitím kávy přistoupíme k samotné přípravě pokrmu. Na pánvi rozpálíme olivový olej, filety obalíme v mouce a opekáme po obou stranách celkem 6 minut. Zdá-li se vám uvnitř ryba ještě syrová nebojte se, budeme ji ještě zapékat a tak nám krásně dojde.

Filety vložíme do zapékací nádoby a připravíme si brokolici. Do vhodné nádoby dáme dostatečné množství vody, osolíme, přidáme máslo, 2 lžičky cukru a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme brokolici rozebranou na růžičky a vaříme asi 4 minuty.Po této době brokolici scedíme a zchladíme.

Hotovou brokolici rozdělíme na jednotlivé porce candáta a posypeme nastrouhaným eidamem (nechce-li se vám sýr strouhat, aby jste si neporušili manikůru zakupte již sýr strouhaný).

Zatím co se nám rozpaluje trouba na zapečení candáta přistoupíme k přípravě omáčky. Bernaiská omáčka je odnoží omáčky holandské. Říká se "komu se nesrazila alespoň jednou holandská není kuchař" nebojte se proto přípravy této omáčky, která je lahodná a vhodná k mnoha účelům.

Vezměte vhodnou misku a hrnec s vodou tak aby miska do něj zapadla. Vodu přiveďte k varu. Budeme tedy připravovat omáčku v páře. Žloudky vložte do mísky, osolte, přilejte 2 lžíce vody a šlehejte metlou do zhoustnutí. Pozor na teplotu, aby se vám žloudky nezečali srážet, proto vždy odstavte a opět zahřejte.

Když žloudky zhoustly přidejte kousek másla a šlehejte dále až se máslo vmíchá do žloudků, pak přidejte další kousek a postupujte stejně až vmícháte i poslední kousek másla. Omáčka houstne až nabyde konzistence řidší majonézy.

Doufáme, že se vám omáčka nesrazila, když jo, snadná pomoc. Vezměte ponorný mixér a omáčku vymixujte až se vám opět spojí.

Uf, to je dřina, ale pomalu se blížíme ke zdárnému konci. Šalotku zpěníme na kousku másla, přilejeme ocet a víno a necháme zredukuvat (tyhle odborné výrazy, ach jo, prostě normálně necháme odvařit). Přidáme estragon (sušený dříve), zavaříme a přilejeme holandskou omáčku. Dosolíme a udržíme na teple ve vodní lázni.

Připraveného candáta šoupneme do trouby a zapečeme do zlatova. Mezitím se nám dovařili nové brambůrky, candáta klademe na talíř, přelijeme omáčkou, obložíme čerstvým křupavým salátkem a neseme na stůl. Pochvalné výkřiky od stolu budiž vám odměnou za za vaši snahu. Umdlen zapíjíte souta ryby vychlazeným alsaským tramínem a dáváte za pravdu spolustolovníkům nad chutí tohoto pokrmu.

Recepty