Recepty » Přílohy » Čínská osmažená rýže

Čínská osmažená rýže

Suroviny

  • 250 g lepkavé rýže (máčené ve vodě 8 hodin)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 ks nadrobno nakrájené šalotky
  • 1 ks nadrobno nakrájené natové cibulky
  • 1 plátek zázvorového kořene
  • sůl, pepř nejlépe čerstě umletý
  • 4 ks sušené čínské houby (cca 15 minut namočené v teplé vodě, nechame okapat a nakrajíme je na plátky)

Postup

Rýži propereme ve velkém množství studené vody a pak ji vložíme do cedníku. Přes rýži přelijeme 1,3 cm vařící vody a odstavíme stranou.

Na woku rozpálíme olej a šalotku se zázvorem restujeme 2 až 3 minutky dozlatova. Pak přidáme čínské houby a směs restujeme po dobu cca 1 minuty. Přidáme rýži a tolik vody, aby nad rýží přebývalo asi 1,30 cm vody. Dobře vše promícháme. Přikryjeme pokličkou a směs vaříme na mírném plameni. Plamen ještě zmírníme a vaříme tak dlouho, až se veškerá voda vypaří, přibližně 20 minut.

Když se nám voda vypařila, přidáme pepř a sůl. Vyjmeme zázvor a ihned podáváme. Před podávaním na stůl posypeme rýži nakrájenou natovou cibulku.

Tak doubrou chuť.

Recepty