Recepty » Hlavní jídla » Drůbež » Svatomartinská husička pečená s jablky a majoránce

Svatomartinská husička pečená s jablky a majoránce

Suroviny

  • husa 2,8 až 3,2 kg
  • 2 ks cibule
  • 3 ks jablek
  • sůl
  • 4 snítky čerstvé majoránky
  • kmín
  • 100 g hladké mouky

Postup

Husičku pečlivě očistíme, propláchneme vodou a osušíme. Osolíme husu jak navrchu, tak i vnitřek. Čerstvou majoránku strhneme ze snítek a vymažeme vnitřek husi, lehce posypeme kmínem.

Do pekáčku nasekáme nahrubo dvě velké očistěné cibule a tři oloupaná, jadřinců zbavená jablka.

Ve středně vyhřáté troubě pečeme pozvolna 2 až 3 hodiny za občasného podléváni do zlatova. Křehkou a voňavou husičku vyjmeme a nechame chvilku odpočinout.

Mezitím připravíme z výpeku šťávu: Výpek necháme na plotně vyrestovat do tuku, lehce zaprášíme moukou (asi 3 polévkové lžíce) a za stáleho míchaní necháme zhnědnout. Poté přilejeme drůbeží vývar a necháme asi 10 minut provařít. Šťávu zcedíme přes cedník do omáčníku, husičku naporcujeme ostrým dranžírovacím nožem a můžeme podávat.

Jako přílohu doporučujeme karlovarský jemný knedlík a červené zelí. Při této příležitosti Vám doporučujeme ochutnat mladé letošní svatomartinské víno, neboli jak staré přísloví praví: Radost na Martina, husa a džbán vína...

Recepty