Recepty » Deserty » Jablečné koblihy

Jablečné koblihy

Suroviny

  • 500 g mouky
  • 100 g cukru
  • 125 ml mléka
  • 1 kostka droždí (42 gramů)
  • 75 g margarínu (např. Sanella)
  • 2 vejce
  • 300 g nakyslých jablek
  • 100 g rozinek sultánek
  • 100 g rozinek korintek
  • 75 g oranžátu
  • tuk na smažení (Biskin)
  • 200 g cukru a skořice

Postup

Nejprve jedna dobrá rada. U kynutého těsta je důležité, aby byly všechny použité přísady v pokojové teplotě, proto je nejméně 1 hodinu před zpracováním vyjmeme z ledničky. Pak zahřejeme mléko aby bylo vlažné, pramícháme s droždím a uhněteme se všemi ostatními přísadami (ručně, ručním šlehačem, nebo v kuchyňském robotu) do hladkého těsta. V teple necháme těsto pod utěrkou cca 30 minut vykynout na dvojnásobnou velikost.

Zatím oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na kostičky. Sultánky a korintky omyjeme, promícháme s nadrobno nakrájeným oranžátem a jablky společně vhněteme do těsta. Dalších 15 minut necháme kynout.

Tuk rozehřejeme na 175 stupnů Celsia. Pomocí 2 lžic vypichujeme malé koblihy a po částech je smažíme dozlatova v horkém tuku. Poté je necháme okapat na kuchyňském krepovém papíru a vyválíme je ve směsi z cukru a skořice.

Jablečné koblihy chutnají nejlépe teplé, ale báječné jsou i po vychladnutí. Doporučujeme jako skvělou tečku za menu, nebo i jako samostatný desert v kombinaci s medem a ořechy.

Recepty