Recepty » Přílohy » Špecle (trochu jiná příloha)

Špecle (trochu jiná příloha)

Suroviny

  • 400 g hladké mouky
  • 4 ks vajec
  • 120 ml mléka
  • kávová lžička másla
  • sůl

Postup

Mouku, vejce, mléko, sůl mícháme v míse až do hladkého těsta. Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou lehce osolíme. Jakmile voda vaří, protlačíme těsto přes hrubý cedník, nebo polévkovou lžící "natrháme o okraj mísy", promícháme, počkáme až špecle vyplavou na povrch a vyjmeme cedníkem do připraveného hrncem se studenou vodou. Po pár minutách špecle vycedíme a promastíme máslem.

Takto připravené špecle se dají použít jako báječná příloha k pečeným masům, jemným smetanovým omáčkám, ale také jako základní surovina k různým samostatným pokrmům v nápaditých kombinacích lehce smíchaných, pečených, gratinovaných atd.

Recepty