Recepty » Předkrmy » Studené » Čekankový dort

Čekankový dort

Suroviny

  • 4 střední srdíčka čekanky
  • 2 citrony
  • 1 dcl pomerančové šťávy
  • 100 g másla
  • 125 g listového těsta
  • 60 g nastrouhaného rokfórového sýra (niva)
  • 1,5 dcl mléka
  • 1,5 dcl smetany

Postup

Pečící formu o průměru asi 15 cm vyložíme listovým těstem tak, aby zhruba o půl centimetru přesahoval okraj formy. Na rozpuštěném másle dusíme lehce pokrájené listy čekanky, které jsme posolili, opepřili a zalili šťávou ze dvou vymačkaných citrónů a pomerančové šťávy, asi 25 až 30 minut. Necháme vystydnout a rozprostřeme na listové těsto. Přidáme nastrouhaný sýr. Mléko, smetanu, vejce, sůl, pepř a trošku muškátového květu rozšleháme a nalijeme do formy na sýr. Pečeme v předem předehřáté troubě při 180 stupních Celsia asi 30 minut.

Čekankový dort doporučujeme jako studený předkrm, teplý předkrm, desert nebo jako součást vegetariánského menu.

Recepty