Recepty » Hlavní jídla » Vepřové maso » Bovorské brambory s bílou kořeněnou bavorskou klobáskou

Bovorské brambory s bílou kořeněnou bavorskou klobáskou

Suroviny

  • 100 g domácího sádla
  • 100 g bavorská slanina (speck)
  • 8 ks cibule šalotky nebo 2 ks velké cibule
  • 1 kg oloupaných brambor
  • 600 g kyselého nakládaného bílého zelí
  • 1 svazek jarní zelené cibulky
  • 16 ks malých bílých bavorských klobásek
  • sůl
  • pepř

Postup

Oloupané brambory vaříme v lehce osolené vodě do poloměka, poté je zcedíme a vysypeme na plech. Tak jak jsou je strčíme do předehřáté trouby (200 stupňů Celsia), a pečeme do zlatova (cca 10 minut).

Na kostičky nakrájenou slaninu necháme ve větším kastrolu spolu se sádlem pěkně vyškvařit. Jakmile začnou okraje slaniny zlátnout, neváháme a přihodíme na hrubo pokrájenou šalotku. Vše necháme lechce zesklovatět. Do zlatova upečené brambory vysypeme na slaninu s cibulkou a lehce je rozšťoucháme, osolíme, opepříme a promícháme s propláchnutým a lehce pčekrájeným zelím.

Takto připravenou směs přemístíme do zapékacího pekáčku a stejnoměrně rozvrsvíme. Nahoru rozložíme bavorské klobásky a společně pečeme v troubě cca 10 až 15 minut.

Servírujeme na teplé talíře a sypeme čerstvou cibulkou. Jako vhodné víno doporučujeme vychlazený něměcký Sylváner, nejlépe z oblasti Kaiser Stuhl, nebo pochopitelně pivko!

Recepty