Recepty » Deserty » Francouzský jablkový koláč

Francouzský jablkový koláč

Suroviny

  • 1 balíček listkového těsta
  • 6 středně velkých jablek
  • 1 citron
  • 80 g másla
  • 60 g medu

Postup

Jablka olupejte, rozkrojte a vyjadřincujte, pokapejte štávou z citronu. Do kulaté pečící misky o průměru cca 18 až 20 cm vložte máslo a med a společně rozehřejte, jakmile se vše spojí, tak na tuto směs pokládejte jablka rozkrojenou plochou nahoru a asi 5 až 7 minut lehce, na mírném plameni poduste.

Lístkové těsto rozválejte na silnější placku a přiklopte natěsno pečící misku, utěsněte po obvodu a přebytečné těsto odřízněte. V předehřáté troubě pečeme cca 20 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Po upečení překlopte na vyhřátý talíř těstem dolů, necháme koláč chvilku odpočinout a podáváme ještě teplý popřípadě vlažný.

Už tak skvělý výsledek můžeme vylepšit plátky upražených loupaných mandlí nebo pistácií, kopečkem vanilkové zmrzliny, popřípadě pusinkou lehce našlehané smetany.

Jako nápoj se vyloženě nabízí sklenka Calvadosu.

Recepty