Recepty » Deserty » Hruškový koláč s mandlemi

Hruškový koláč s mandlemi

Suroviny

  • 1 balíček máslového těsta
  • 4 máslové hrušky
  • 25 g mandlí (na plátky)
  • 150 g meruňkové polevy
  • Na krém:
  • 20 cl mléka
  • 2 žloutky
  • 20 g mouky
  • 40 g cukru
  • 100 g mletých mandlí

Postup

Předehřejeme troubu na 210°. Těsto vložíme do formy na koláč, propíchneme vidličkou a předpečeme cca 10 min (aby zůstalo bílé).

Připravíme krém: ohřejeme mléko s polovinou cukru. V míse vyšleháme žloutky se zbytkem cukru doběla, přidáme mouku a mléko. Vše přelijeme do kastrolu a za stálého míchání na mírném ohni přivedeme k varu. Sundáme z ohně a občas prošleháme.

Do krému vmícháme mleté mandle a potřeme jím těsto. Hrušky rozpůlíme, vykrojíme a oloupeme. Rozkrájíme do tvaru vějíře a rozložíme na krém. Pečeme cca 25 min.

Necháme vychladnout než jej vyklopíme. Osmahneme mandle nasucho na pánvi. Ohřejeme polevu a rozetřeme po vlažném koláči a posypeme mandlovými plátky.

Recepty