Recepty » Hlavní jídla » Telecí maso » Lakované telecí koleno

Lakované telecí koleno

Suroviny

  • 1 telecí koleno 1,8 kg
  • 1 velký kus zázvoru (asi 30 g)
  • 1 mrkev
  • 1 bílý pórek
  • 3 lžíce telecího vývaru v prášku
  • 1 bouquet-garni
  • 1 lžíce celého pepře
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 6 lžic sojové omáčky

Postup

Zázvor oloupeme a rozkrájíme na čtverečky. Omyjeme pórek, oškrábeme mrkev a rozčtvrtíme ji. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme zázvor, mrkev, pórek, bouquet-garni, telecí vývar a kuličky pepře.

Do vývaru ponoříme koleno, po 5 minutách sesbíráme pěnu, snížíme oheň a necháme vařit asi 2 hodiny.

Mezitím předehřejeme troubu na 240 stupňů. Vyndáme koleno a necháme okapat. Vývar přelijeme do jiné nádoby a koleno vrátíme zpět do hrnce. V misce smícháme med se sójovou omáčkou a touto směsí potřeme koleno. Podlijeme 1 naběračkou bujónu a dáme do trouby na 30 minut.

Během pečení pravidelně potíráme medem se sójou, aby povrch zkaramelisovat.

Podáváme velmi horké.

Recepty