Recepty » Deserty » Soufflé z comté

Soufflé z comté

Suroviny

  • 30 cl mléka
  • 4 vajíčka
  • 30 g mouky
  • 100 g strouhaného comté
  • 60 g másla
  • Špetka strouhaného muškátového oříšku
  • Sůl, pepř

Postup

Necháme rozpustit 20 g másla a vytřeme jím mísku na soufflé o průměru 20 cm. Ve velkém kastrolu rozpustíme zbylé máslo, přdáme mouku (přes síto) a mícháme na mírném ohni několik minut. Přidáme mléko a mícháme asi 5 minut dokud nezískáme hladký a hustý krém.

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Rozdělíme bílky a žloutky. Sejmeme krém z ohně a za stálého šlehání přidáme žloutky. Přidáme comté, osolíme, opepříme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Dobře promícháme. Našleháme bílky na pevný sníh. Jemně vmícháme do směsi.

Vše vlijeme do zapékací mísy. Aby soufflé mohlo nakynout, přejedeme nožem kolem dokola vnitřkem mísy, aby se těsto odlepilo. Několikrát také nařízneme povrch než vložíme do trouby. Necháme péct asi 35 min. Ihned podáváme.

Recepty