Recepty » Hlavní jídla » Ryby » Kovliho marinovaný úhoř

Kovliho marinovaný úhoř

Suroviny

  • 800 g úhoře
  • 1 menší bulva celeru, 2 mrkve
  • 1 větší cibule, 2 petržele
  • bobkový list, čerstvý tymián (4 snítky)
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 0,3 l bílého suchého vína
  • 0,2 l bílého vinného octa
  • 0,5 l vody
  • máslo
  • zakysaná smetana
  • sůl, bílý mletý pepř
  • 1 lžíce cukru
  • čerstvý kopr (může, ale nemusí)

Postup

Úhoře nakrájíme na špalíčky dlouhé 5 až 8 centimetrů. Osolíme, přidáme bílý pepř a necháme zprudka opéci na másle (nemusí být propečený). Pak vložíme maso do vhodné nádoby a zalijeme marinádou z ovoce a zeleniny. Na ni svaříme vodu, vinný ocet, suché bílé víno. Přidáme čerstvý tymián a rozmarýn, bobkový list, celý bílý pepř a nastrouhanou mrkev, celer a petržel. Převaříme a necháme zchladit.

Úhoře naskládáme do vhodné nádoby a zalijeme marinádou. Mezi každou vrstvu vložíme tymián a rozmarýn. Chuť můžeme vylepšit několika snítkami kopru. Zatížíme a necháme marinovat 48 hodin.

Pokrm podáváme s omáčkou z osolené zakysané smetany s čerstvým koprem a s tmavým chlebem. Pro tuto přípravu je vhodná i makrela.

Recepty