Recepty » Polévky » Teplé » Polévka v kůrce

Polévka v kůrce

Suroviny

  • 250 g hovězí plece
  • 50 g foie gras ve sklenici
  • 2 lanýže o 20 g v sklenici
  • 1 kost s morkem
  • 2 mrkve
  • 1 stvol celeru
  • 1 cibule
  • 4 žampiony
  • 1 balíček listového těsta (vychlazeného)
  • 1 lžíce Noilly Prat
  • 15 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 bouquet garni (svazek bylinek)
  • 1 hřebíček
  • Sůl, pepř

Postup

Mrkev oloupeme, jednu nakrájíme na kousky a dáme do hrnce společně s hovězím masem a kostí. Oloupeme cibuli a rozpůlíme. Do jedné poloviny zapíchneme hřebíček a též vložíme do hrnce. Pak přidáme ještě polovinu celeru a bouquet garni. Osolíme, opepříme, zalijeme 2 litry studené vody a přivedeme k varu. Sebereme pěnu a snížíme plamen tak, aby bujón jen pobublával. Zpoloviny přikryjeme a necháme vařit asi 1,5 hodiny.

Jakmile je maso uvařené, necháme jej ve vývaru vychladnout (asi 2 hodiny). Vývar přecedíme a odměříme 8 dl. Přidáme Noilly Prat. Maso nakrájíme na kostičky. Druhou mrkev, zbytek cibule a celeru a žampióny nakrájíme najemno. Necháme osmahnout asi 10 minut na másle. Troubu předehřejeme na 210°C. Nakrájíme fois gras a lanýže na plátky.

Do 4 misek na polévku rozdělíme hovězí maso, zeleninu, foie gras, lanýže a jejich šťávu. Zalijeme do 2/3 vývarem.

Listové těsto rozválíme a vykrojíme 4 kola o něco širší než jsou polévkové misky. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a přilepíme k misce (dobře přimáčkneme k okrajům).

Žloutkem ještě potřeme vršek testa a dáme do trouby asi na 20 minut, dokud se těsto hezky nenafoukne a nezezlátne. Ihned podáváme.

Recepty