Recepty » Hlavní jídla » Ryby » Úhoř vařený v bílém víně

Úhoř vařený v bílém víně

Suroviny

  • 800 g úhoře
  • 1 větší bulva celeru
  • 1 řapíkový celer
  • bobkový list
  • petrželová nať
  • sůl, celý bílý pepř
  • 0,4 l suchého bílého vína
  • voda

Postup

Úhoře naporcujeme na kousky asi o 100 g, osolíme, posypeme nastrouhaným celerem a nakrájeným řapíkatým celerem, přidáme koření a zalijeme bílým vímen a vodou v poměru 1:1, aby byl úhoř dobře potopen.

Vaříme (ne varem) do měkka. Měkkého úhoře vyjmeme a zeleninu dovaříme do měkka. Teplého úhoře připravíme na talíře spolu se zeleninou a posypeme zelenou petrželkou. Podáváme se suchým vařeným bramborem a hořčicovo-medovou omáčkou (viz dále).

Omáčka

K přípravě hořčicovo-medové omáčky budeme potřebovat 4 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce dijonské hořčice, 4 lžíce medu, sůl, pár kapek citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje a 2 vrchovaté lžíce sekaného kopru.

Vše dobře promícháme. Je-li omáčka ještě příliš ostrá a nakyslá, přidáme lžíci medu.

Recepty