Recepty » Hlavní jídla » Drůbež » Bažantí terinka s foie gras

Bažantí terinka s foie gras

Suroviny

  • 3 mladí bažanti
  • 400 g foie gras
  • 1 nebo 2 lanýže
  • 250 g telecího plecka
  • 350 g vykostěného vepřového hřberu
  • 400 g špeku nakrájeného na jemné plátky
  • 25 cl madeiry
  • 3 lžíce koňaku
  • 2 kostky hovězího bujonu
  • 40 g soli
  • 5 g čerstvě umletého pepře

Postup

36 hodin předem vykostíme a naporcujeme bažanty. Zbavíme je šlach a kůže a schováme je společně s horními křídly v chladu. Do skleněné misky dáme bažanty, telecí a vepřové maso, lanýže a foie gras. Zalijeme madeirou, přikryjeme a necháme 12 hodin marinovat.

Poté svaříme 60 cl vody a kostky bujonu. Přidáme šlachy, kůži a křidélka z bažantů. Necháme 45 minut vařit. Přecedíme.

Maso vyjmeme z marinády. Bažantí prsíčka dáme stranou. Foie gras nakrájíme na 2 cm široké plátky. Nasekáme telecí, vepřové a ostatní bažantí maso. Osolíme, opepříme, přidáme madeiru z marinády, koňak a trochu vývaru, abychom získali nádivku.

Nádobu na terinu vyložíme špekem a naplníme střídavě nádivkou, foie gras, bažantími prsíčky a nakrájeným lanýžem. Ukončíme nádivkou. Zalijeme trochou vývaru a pokryjeme špekem. Terinu přikryjeme.

Troubu předehřejeme na 210°C. Terinu dáme do vodní lázně a pečeme asi 1,5 hodiny. Poté snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 30 minut.

Necháme vychladnout, zatížíme. Terinu necháme v chladu min. 24 hodin.

Recepty