Recepty » Hlavní jídla » Zeleninová » Spanakopita

Spanakopita

Suroviny

  • 1,5 kg zmrazených špenátových listů
  • 200 g fety
  • 10 plátů těsta filo
  • 100 g másla
  • 2 dl šlehačky
  • Strouhaný muškátový oříšek
  • Sůl, pepř

Postup

Špenát dáme do hrnce a na mírném ohni jej rozehřejeme. Mezitím nakrájíme fetu na kostičky. Necháme rozpustit máslo.

Špenát scedíme, trochu vymačkáme, abychom se zbavili přebytečné vody. Na jemno nakrájíme. Smícháme s polovinou rozpuštěného másla, fetou a šlehačkou. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem.

Předehřejeme troubu na 180°C. Dvě strany 5 plátů těsta filo potřeme máslem. Položíme je na plech, pokryjeme špenátem a návrh dáme zbylých 5 plátů těsta filo, které jsme také z dvou stran potřeli máslem. Překryjeme okraje těsta, aby se špenát nedostat ven. Nakonec špičkou nože uděláme na povrchu několik křížků a dáme péct asi na 30 min.

Recepty