Recepty » Předkrmy » Studené » Roastbeefové rolky s Waldorf salátem

Roastbeefové rolky s Waldorf salátem

Suroviny

  • Roštěnec z mladého býka (asi 1,5 kg)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce worchesteru
  • 1,5 dcl oleje

Postup

Roštěnou (volíme raději větší kus) osolíme, opepříme a vetřeme dobře worchester a hořčici. Pokapeme olejem a necháme v lednici odležet, nejlépe do druhého dne. Na větší pánvi rozpálíme trochu oleje a rostěnec po všech stranách dobře opečeme. Poté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme. Doba pečení závisí na výšce roštěnce. Teplota trouby má být u elektriky 220 stupňů, u plynu nejvyšší poloha.

Máte-li teploměr na pečení masa, zapíchněte jej do roštěnce a hlídejte teplotu. Dosáhne-li 50 stupňů je roastbeef krvavý, 52 až 55 stupňů je růžový, od 55 stupňů jste vyrobili houževnatou hovězí pečeni! Nemáte-li teploměr je naše rada jednoduchá. Po 25 minutách pečení vezměte dvouzubou vidličku a propíchněte maso přesně uprostřed. Zhruba po půl minutěji vytáhněte a přiložte na horní ret. Je-li část, která byla zapíchnutá v mase ve středu studená, je roastbeef syrový, je-li vlažný je maso krvavé, je-li teplý a udržíte ho ještě na rtu je nejvyšší čas vyndat maso z trouby. Další vyšší teploty jsou opět známkou nepoživatelné hovězí podrážky!

Roastbeef je lepší vždy péci ve větším kuse, proto z jedné poloviny připravovaného roštěnce krájíme roastbeef teply a podáváme ho jako samostatný pokrm s předem připravenými omáčkami a různě upravenými bramborami. Druhou část necháme vychladnout, poté uložíme do lednicekde maso ztuhne a jde pak lépe krájet na tenké plátky, což je pro náš recept důležité.

Rolky

Nakrájíme si roastbeef (nejlépe na řezáku) na tenké plátky, 2 ks na porci, rozložíme a do středu klademe Waldorf salát (viz samostatný recept). Stočíme do úhledné rolky. Rolky můžeme zdobit. Ušlehané žervé stříkáme ozdobnou trubičkou navrh rolky a ozdobíme například hroznovým vínem, olivali, kudrnkou apod.

Recepty