Recepty » Polévky » Teplé » Pórkový krém

Pórkový krém

Suroviny

  • 500 g pórku
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 2 lžíce sekaných bylinek
  • kostka zeleninového vývaru
  • sůl, bílý mletý pepř
  • 3/4 litru vody
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 zelené papriky

Postup

Očištěný a omytý pórek nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme máslo a pórek na něm podusíme. Zalijeme jej vodou, přidáme sůl, kostku vývaru a vaříme tak dlouho, až pórek změkne.

Z druhé části másla a mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme ji do polévky a dobře promícháme. Potom podle chuti osolíme a opepříme. Ponorným mixérempolévku rozmixujeme dohladka, přecedíme ji přes hustý cedník, přidáme šlehačku a pak dál již nevaříme.

Očištěné papriky rozkrojíme, zbavíme všech semínek a nakrájíme je na tenké nudličky, které podusíme na másle. potom je rozdělíme na jednotlivé talíře, zalijeme polévkou a posypeme nasekanými bylinkami (bazalka, estragon, kerblík, kudrnka).

Pokud čekáme hosty, můžeme se pokusit o překvapení. Koupíme velké červené papriky (podle počtu hostů) a ozdobným vykrajovačem vykrájíme speciální mističky. Zdobíme bylinkami, jinobarevnými paprikami, v létě květy chudobek.

Recepty