Recepty » Deserty » Rychlé lívanečky

Rychlé lívanečky

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 350 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce, špetka soli
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • 2 lučiny
  • 100 g mléka
  • 50 g moučkového cukru
  • 250 g mražených malin a jahod
  • 50 g moučkového cukru
  • několik lístků máty nebo meduňky

Postup

Žloudky oddělíme od bílků a bílky uschováme. Ke žloudkům za stálého míchání přidáváme mléko, sůl a postupně přisypáváme mouku, až vznikne těstíčko hustší konzistence. Potom vmícháme vanilkový cukr a prášek do pečiva a necháme asi 15 minut odležet.

Lučinu osladíme moučkovým cukrem, přilejeme do ní mléko a všechno vyšlehámje do jemně hladkého krému. Je-li sýr příliš hustý postupně přidáváme ještě trochu mléka.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do odleželého těstíčka. Na oleji pak usmažíme lívanečky.

Lívanečky rozkrojíme, ale nedokrajujeme je, naplníme krémem a upravíme na talíře. Maliny a jahody svaříme s cukrem, přidáme je k lívanečkům a pocukrujeme je práškovým cukrem. Zdobíme lístky máty nebo meduňky.

Recepty