Recepty » Polévky » Teplé » Posilující zeleninová polévka s kuřecím masem

Posilující zeleninová polévka s kuřecím masem

Suroviny

  • 1 řapíkatý celer
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 kořenová petržel
  • 4 rajčata
  • 100 g zeleného hrášku
  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, vegeta
  • kostka zeleninového bujónu
  • 200 g kuřecích prsíček
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 3 lžíce sekaných bylinek (kudrnka, bazalka, libeček)

Postup

Očištěné silnější stonky řapíkatého celeru bez zelených listů rozkrájíme na kousky asi 1 cm silné, omytou mrkev a petržel nastrouháme nahrubo. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na olivovém oleji nebo másle. Přidáme nakrájenou zeleninu a zalijeme asi 1,5 litrem vody.

Do polévky přidáme hrášek, kostku zeleninového bujónu, podle chuti osolíme a vaříme tak dlouho, až zelenina začne měknout. Rajčata nařízneme navrchu do kříže a krátce spaříme horkou vodou. Necháme je zchladnout, oloupeme a nakrájíme je do polévky.

Z másla a mouky připravíme za stálého míchání svetlou jíšku, kterou potom polévku lehce zahustíme a dobře ji provaříme. Nakonec dochucujeme vegetou.

Kuřecí prsíčka očistíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme je a orestujeme na oleji. Maso rozdělíme na talíře, zalijeme polévkou a vče posypeme sekanou celerovou natí a bylinkami.

Recepty