Recepty » Deserty » Jogurtový dort s exotickým ovocem

Jogurtový dort s exotickým ovocem

Suroviny

  • 250 g selského bílého jogurtu
  • 500 ml smetany na šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 citrón
  • 1 pomeranč
  • 10 g sypké želatiny
  • 100 g jahod
  • 1 plát dortového korpusu
  • 1 ztužovač šlehačky
  • lupínky mandlí na dozdobení
  • 500 g exotického ovoce (kiwi, liči, mochyně, ananas aj.)

Postup

Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme zakoupeným dortovým korpusem (můžete ale upéci také klasický piškot).býlí jogurt promícháme s cukrem. Polovinu dávky šlehačky ušleháme do tuha. Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu a z jednoho pomeranče, nasypeme na ní želatinu a necháme ji rozpustit.

Do oslazeného jogurtu po částech vmícháme rozpuštěnou želatinu. Když jogurtová směs začne tuhnout, opatrně do ní vmícháme našlehanou šlehačku. Hmotu vlijeme do formy, na korpus, uhladíme a dáme do chladničky. Dort dobře utuhne za 4 hodiny.

Ve zbylé smetaně rozpustíme ztužovač a vyšleháme ji dotuha. Potom dort opatrně vyjmeme z formy, potřeme tuhou šlehačkou a ozdobíme kousky exotického ovoce (nebo ovoce podle momentální sezóny), jahodami a lupínky mandlí. Dort dozdobíme čerstvými zelenými bylinkami, aby byl hodně barevný.

Recepty