Recepty » Hlavní jídla » Ryby » Zauzené matjesy

Zauzené matjesy

Suroviny

  • 400 g zauzených matjesů
  • 200 g kyselejších jablek
  • 100 g čerstvé cibule
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 lžíce usekaného kopru
  • sůl, bílý mletý pepř, citrón

Postup

Zauzené matjesy očistíme a nakrájíme na kousky asi 2 až 3 cm široké. Kyselejší jablka oloupeme, vykrojíme jadřinec, rozkrájíme je na přibližně stejně velké plátky a zakapeme citrónem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka (lépe se hodí čerstvá mladá šalotka).

Zakysanou smetanu podle chuti osolíme, opepříme, přidáme lžíci usekaného kopru a lehce prošleháme. Jablka a cibuli vložíme do mísy a zalijeme ochucenou smetanou. Nakonec opatrně vmícháme kousky matjesů a dáme na chvíli do chladničky.

Hotový pokrm ještě ozdobíme plátky citrónu a petrželkou. Podáváme s chlebem, bílým pečivem, chutná i na topinkách. Salát ze zauzených matjesů může být jako hlavní jídlo, popřípadě i jako předkrm.

Recepty