Recepty » Předkrmy » Studené » Marinované lilky s ovčím sýrem

Marinované lilky s ovčím sýrem

Suroviny

  • 2 ks středně velkých lilků
  • 400 g bryndzy nebo jiného čerstvého ovčího sýra
  • 500 ml olivového oleje extra virgin
  • 50 g drceného česneku
  • 100 ml vinného octa
  • kávová lžička sušené bazalky
  • sůl, mletý bílý pepř

Postup

Lilky zbavíme okvětí a stopky a nařežeme podélně na tenké plátky. Plátky posolíme, rozložíme na ubrousek a necháme tzv. vypotit asi půl hodiny. Druhým ubrouskem zvrchu osušíme, opepříme a opečeme na oleji do světle hněda.

Na prochladlé plátky lilků rozdělíme ovčí sýr a stočíme do závitků a sepneme párátkem. Skládáme do vhodné nádoby na těsno vedle sebe, pokapeme vinným octem, posypeme sušenou bazalkou a zalijeme olivovým olejem tak, aby závitky byly celé potopené. Necháme v chladu odležet přibližně 48 hodin.

Doporučená příloha

Podáváme s kytičkou salátu, sušenými marinovanými rajčaty a ciabatou (italský druh chleba).

Recepty