Recepty » Hlavní jídla » Telecí maso » Saltin-boca s šafránovým rizotem a rajčatovým confitem

Saltin-boca s šafránovým rizotem a rajčatovým confitem

Suroviny

  • 12 plátků Parmské šunky
  • 24 lístků čerstvé šalvěje
  • 1 balení šafránu
  • 3 dcl smetany
  • 3 dcl bílého vína
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 12 rajčat
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • 1,2 kg vykoštěné telecí kotlety nebo vepřové panenky
  • 500 g rýže na rizoto (k dostání v italských obchodech)
  • 1 litr hovězího vývaru (nebo instantního)

Postup

Maso odblaníme a nařežeme na asi 2 cm široké steaky. Lehce poklepem nebo rozmáčknem rukou, osolíme, opepříme a z každé strany dáme 1 lístek šalvěje a zabalíme do plátku Parmské šunky. Pečeme na pánvi z každé strany tak, aby nám střed zůstal růžový.

Do hrnce nalejeme olej, orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku do sklovata. Přisypeme rýži a lehce společně orestujeme. Poté zalijeme vývarem a za stálého míchání a podlévání dusíme do měkka. Rýže se dusí docela rychle. Když je již měkká začíná nám tvořit lepivou hlmotu - to je právě ten okamžik na dodělání kompletního rizota. Přidáme 2 dcl vína, 2 dcl smetany a šafrán. Mícháme než se ingredience vstřebají. Na závěr přisypeme nastrouhaný parmezán. Smetanu a víno přilejeme do rizota jako poslední zálivku. Konzistence hotového rizota vypadá jako hustčí rýžová kaše.

Rajčata ponoříme na 20 sekund do vroucí vody a poté je vyjmeme a schladíme ve studené vodě. Tím docílíme popraskání vrchní slupky, kterou oloupeme. Rajče rozřízneme na 4 díly a vyjmeme středy. Na olivovém oleji orestujeme do sklovata na jemno nakrájenou cibulku. Na ni položíme nakrájená rajčata. Osolíme, opepříme, orestujeme a zacákneme vínem. Rychle dáme mimo zdroj tepla. Pozor na rozvaření - proto tuto operaci provádíme velmi rychle.

Servírování

Z rizota vykrojíme polévkovou lžící 2 noky, které dáme na střed talíře. O ně opřeme 2 kusy opečeného masa a po krajích rozprostřem rajčatový konfit. Ozdobíme čerstvou šalvějí nebo petrželkou.

Recepty