Recepty » Polévky » Teplé » Rybí polévka s mušlemi a pistáciovými knedlíčky

Rybí polévka s mušlemi a pistáciovými knedlíčky

Suroviny

  • 1 kg mořských ryb (treska, makrela, mořský okoun)
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks středně velkého celeru
  • 3 ks větší cibule
  • 1 ks rajčete
  • 1 ks porku
  • celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl
  • 1 konzerva loupaných krájených rajčat
  • 0,2 l olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 0,5 l bílého vína
  • 1,5 kg mušlí
  • bílý mletý pepř, sůl
  • 2 ks den starého rohlíku
  • 50 g másla
  • muškátový květ, trochu mléka
  • 1 ks vejce
  • 100 g loupaných pistácií

Postup

Ryby vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kousek celeru, mrkve, cibuli, rajče, koření a na velmi malém ohni necháme táhnout cca 1 hodinu. Poté vybereme rybu drátenou naběračkou a odložíme na později. Vývar přecedíme přes hustý cedník. Zbylou zeleninu narájíme na tenké nudličky nebo ji na hrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme a na olivovém oleji zpěníme, přidáme zeleninu a orestujeme a zalijeme vývarem z ryb. Do polévky přidáme konzervu rajčat a nakrájený porek a táhneme na plotně ještě asi půl hodiny. Dochutíme solí.

Na olivovém oleji zpěníme zbylou cibuli, přidáme podrcený česnek, bílý pepř, zalijeme vínem a vložíme dobře očištěné mušle. Přiklopíme poklicí a dusíme na mírném ohni až se mušle otevřou. Mušle zcedíme a vývar z nich přidáme do polévky spolu s obraným masem z ryb.

Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, pokapeme rozpuštěným máslem a mlékem, přidáme sůl, muškát a nadrobounko nasekané pistácie. Vše spojíme vejcem, dobře promícháme a tvoříme malé knedlíčky, které zaváříme v mírně osolené vodě. Vaříme cca 3 až 4 minuty.

Na hluboké talíře rozdělíme hotové mušle, přidáme knedlíčky (alespoň 4 ks na porci) a zalijeme horkou polévkou. Navrch sypeme zelenou nasekanou petrželkou.

Recepty