Recepty » Polévky » Teplé » Polévka z candáta s julienne (čti: žilijen) z černé ředkve a pórku

Polévka z candáta s julienne (čti: žilijen) z černé ředkve a pórku

Suroviny

  • candát celá ryba o váze cca 1,5kg
  • 2 ks mrkve
  • celer 1 středně velká bulva
  • cibule 1 ks, hlavička česneku
  • 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření
  • rajče 2 ks
  • kostka zeleninového vývaru
  • černá ředkev 1 ks
  • pórek 1 ks
  • kousek čerstvého zázvoru (velikosti stroužku česneku)
  • sůl, aromat, kudrnka
  • 8 tenkých plátků citrónu
  • sekaná kudrnka 2PL
  • olivový olej 2PL
  • bílé suché víno 1,5 dcl

Postup

Candáta omyjeme, osušíme a z každé strany seřízneme filet, který zbavíme kůže. Maso odložíme na pozdější dobu. Dáme si vařit do hrnce asi 1 litr vody, do vroucí vložíme kostru a kůže z candáta a krátce zblanšírujeme (povaříme) cca 2 minuty. Vodu zcedíme, candáta zalijeme 1,5 litrem vody, přidáme očištěnou mrkev, celer, cibuli, koření a rajčata a přivedeme k varu. Poté stáhneme na co nejmenší plamen, česnekovou hlavičku rozkrojíme, nasucho opečeme na řezné straně do zlatova a vložíme do polévky a polévku táhneme na plotně cca 1 hodinu.

Vývar scedíme a přidáme nastrouhaný zázvor, dochutíme solí, aromatem a vlijeme do takto připravené polévky víno, již nevaříme. Oloupanou ředkev nakrájíme na tenké plátky, pórek nakrájíme na špalíky o délce asi 5 cm a překrojíme podélně. Z takto připravené zeleniny krájíme tenké nudličky (julienne). Ty pak krátce spaříme ve vroucí vodě. Maso z candáta nakrájíme na kostičky, osolíme a na olivovém oleji opečeme. Připravené maso spolu se zeleninou rozdělíme na talíře, zalijeme horkým vývarem a na každou porci dáme kolečko citrónu. Sypeme sekanou kudrnkou.

Náš tip

Podáváme s toustíky z bílé veky které můžeme mazat česnekovou majonézou s přidáním nasekané čili papričky.

Recepty