Recepty » Předkrmy » Teplé » Cibulový koláč

Cibulový koláč

Suroviny

  • 150 g měkkého tvarohu
  • 5 polévkových lžic mléka
  • 3 vejce
  • 6 polévkových lžic oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva, sůl
  • 1 kg cibule
  • 30 g sádla
  • 125 g zakysané smetany
  • 100 g strouhaného eidamu
  • 100 g anglické nebo jinak libovější slaniny
  • mletý pepř, kmín

Postup

Každý třetí čtvrtek v listopadu nastává svátek pro každého milovníka vína. Přesně když odbije půlnoc všichni nedočkavci začínají otvírat první lahvičky proslulého Beaujoilais Nouveau nebo Nouveau Village. Toto mladé víno podle tradice má určit budoucí kvalitu nové sklizně. K tomuto vínu se konzumují různé pochoutky a my jsme pro vás připravili jednu z nejtadičnějších a to je Cibulový koláč....

Z tvarohu, mouky, jednoho vejce, oleje, mléka, soli a prášku do pečiva zpracujeme vláčné těsto, které necháme hodinu odležet. Mezitím si na sádle rozškvaříme na drobné kostičky rozkrájenou slaninu, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a osmaříme do sklovata. Směs osolíme, opepříme, přidáme kmín a necháme dobře prochladnout. Do prochladlé směsi vmícháme smetanu a zbylá vejce.

Připravené těsto rozválíme na plát a přeneseme na plech s pečícím papírem, urovnáme tak aby těsto mělo pěkné okraje, na takto přípravené rozprostřeme směs z cibule a pečeme ve vyhřáté troubě při 220 stupních Celsia cca 25 minut. Když koláč začne zlátnout posypeme ho sýrem a dopečeme do zlatova.

Můžeme podávat jak teplý tak i studený.

Recepty