Recepty » Hlavní jídla » Ryby » Sumec v bramborovém kabátku na jablečno-cibulové zelenině

Sumec v bramborovém kabátku na jablečno-cibulové zelenině

Suroviny

  • 600 g sumec (filety)
  • sůl, pepř
  • citrón
  • 4 velké brambory
  • hladká mouka na pomoučnění
  • olej
  • 3 červené cibule (na zeleninu)
  • 2 jablka (na zeleninu)
  • polévková lžíce másla (na zeleninu)
  • sůl, pepř (na zeleninu)
  • 50 ml jablečného juice (na zeleninu)
  • 200 g světlé kořenové zeleniny (na omáčku)
  • 1 lžíce másla (na omáčku)
  • 200 g šlehačky (na omáčku)
  • 0,5 litru rybího vývaru (na omáčku)
  • sůl, pepř (na omáčku)
  • šťáva z půlky citrónu (na omáčku)
  • 2 cl Nolly-Prat (na omáčku)
  • trocha jíšky (na omáčku)

Postup

Filety ze sumce nařežeme na 8 stejných kousků, osolíme, opepříme a pokapeme citónem. Očištěné brambory nakrájíme na nářezovém stroji (nebo nastrouháme) na velmi tenké plátky. Kousky ryby zabalíme do plátků brambor, pomoučníme a pevně zmáčkneme. Pečeme na pánvi v dostatečném množství oleje a několikrát obracíme.

Zelenina:

Očištěnou červenou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na půlkroužky. Jablko rozčtvrtíme a zbavíme jadřince. Nakrájíme na stejnoměrné kousky a lehce orestujeme na másle a poté přidáme ještě cibuli. Osolíme, opepříme, zalejeme jablečným juicem a dusíme do ztráty tekutiny.

Omáčka:

Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kousky, orestujeme na másle, zalejeme vývarem, zredukujeme, přidáme smetanu, citrónovou šťávu, Nolly-Prat, osolíme a opepříme. Trochu zahustíme jíškou a lehce povaříme. Hotovou omáčku přecedíme přes cedník.

Servírování:

Zeleninu z jablek a cibule dáme na střed talíře, na ní položíme sumce v kabátku a omáčkou polejeme okolo.

Recepty