Recepty » Předkrmy » Teplé » Česká štika s bernaise omáčkou na salátovém lůžku

Česká štika s bernaise omáčkou na salátovém lůžku

Suroviny

  • 8 kousků štiky, každý o váze 80 g
  • sůl, citronový pepř
  • mrkev, ořezky řapík celeru a kopru
  • 1 dcl bílého vína
  • 0,5 hlávky salátu dubáček (červená forma)
  • 0,5 hlávky salátu frise
  • 1 ks menší červené čekanky
  • 1 ks řapíkatého celeru
  • svazek mladé jarní cibulky
  • pomeranč, limetka, kopr, olivový olej
  • 3 středně velké podélně rozříznuté brambory
  • 2 žloudky (omáčka)
  • 2 polévkové lžíce vody (omáčka)
  • 1 polévková lžíce vinného bílého octa (omáčka)
  • sůl, bílý mletý pepř (omáčka)
  • 150 g rozpuštěného másla (omáčka)
  • 4 šalotky, 50 g másla (omáčka)
  • svazek čerstvého estragonu nebo 1 polevková lžíce sušeného (omáčka)
  • 1,5 dcl bílého suchého vína, citron (omáčka)

Postup

Bernaise omáčka je proslulou omáčkou na bázy omáčky holandské a proto si nejprve připravíme ji. Žloudky spolu s vinným octem, solí a vodou šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Jakmile žloudky houstnou oparně za stáleho šlehání přidáváme přepuštěné máslo. Je nutno omáčku dobře prošlehávat a přilévat máslo pomalu aby se nám omáčka nesrazila.

Omáčku lehce opepříme a ještě chvíli prošleháváme již mimo vodní lázeň.

Na máslo vložíme jemně nasekanou šalotku a lehce zpěníme. Přidáme nasekaný nebo sušený estragon a po chvilce zalijeme vínem. Zredukujeme zruba na polovinu tekutiny a za stálého míchání přidáváme prochladlou holandskou omáčku. Dochutíme solí a citronovou šťávou. Uchováme ve vodní lázni teplé.

Do vhodné nádoby nasekáme mrkev, ořezky a nať z řapíkatého celeru a kopru. Přidáme bílé víno a asi tak 0,3 litru vody. Přivedeme k varu a asi 3 minuty povaříme. Přiklopíme pařákem a na něj položíme naporcovanou, osolenou štiku. Každou porci lehce posypeme citronovým pepřem. Nádobu přikryjeme pokličkou a asi 12 minut štiku na páře vaříme.

Dobře omyté saláty rukou natrháme a rozložíme na talíře spolu s natrhanou čekankou. Navrch poklademe nakrájený celer a mladou cibulku, přidáme filety z pomerančů, ozdobíme koprem, limetkou a pokapeme olivovým olejem. Do středu talíře nalijeme připravenou omáčku vkusně na ní upavíme štiku o zdobíme smaženými čtvrtkami brambůrek.

Doporučujeme hojně zalévat bílým vínem Rulandské šedé 2000 Dobrá vinice.

Recepty