Recepty » Polévky » Teplé » Staročeská bílá zelňačka s klobásou

Staročeská bílá zelňačka s klobásou

Suroviny

  • 400 g moravská klobáska
  • 400 g kysané zelí
  • 280 g očištěných brambor
  • 0,5 g kmínu
  • 100 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g zakysané smetany
  • 10 g soli
  • 10 g zelené petrželky

Postup

Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou a vaříme do poloměka. Očištěné, opláchnuté brambory, nakrájíme na drobné kostičky přidáme sůl a kmín a uvaříme do měkka. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zamícháme ji do předvařeného zelí a společně povaříme. Přidáme vařené brambory, opečenou pokrájenou klobásku, zalijeme mlékem a stále vaříme.

Do hotové polévky vmícháme zakysanou smetanu, dochutíme a na talíři zdobíme jemně nasekanou zelenou petrželkou.

Recepty