Recepty » Polévky » Teplé » Lehký rybí krém z mořských ryb

Lehký rybí krém z mořských ryb

Suroviny

  • 1 kg rybí kostry (z mořských ryb)
  • mrkev, celer, petržel, cibule
  • 200 g filet z tresky
  • 150 g olivového oleje
  • 100 g másla
  • 1 ks středně velkého řapíkatého celeru
  • 1 bulva fenyklu
  • 400 g loupaných brambor
  • 3 dcl bílého vína
  • 100 g šalotky
  • 2 polévkové lžíce koriandru
  • sůl, bílý mletý pepř, zeleninový bujón nebo vegeta
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • 3 dcl smetany (33%)

Postup

Rybí kostry vložíme do 2 litrů vody, přidáme celer, mrkev, cibuli a připravíme pozvolným vařením rybí vývar.

Šalotku posekáme na jemno, zpěníme na části olivového oleje a másla, přidáme pokrájený řapíkatý celer, fenykl a brambory zalijeme vínem a necháme zredukovat. Pak přilejeme rybí vývar a vařime až je zelenina měkká.

Ponorným mixérem vše rozmixujeme do hladka a ještě procedíme přes husté síto. Je-li polévka přiliš řídká přihustíme jí jemně instantní jíškou. Polévku dochutíme solí pepřem a vegetkou. Přilijeme smetanu, přidáme sekaný koriandr a nastrouhaný zázvor. Filety z tesky osolíme a opepříme a zprudka opečeme na olivovém oleji, hotové vkládáme jako jednotlivé porce do talířů a zaléváme hotovou polévkou. Sýrové toustíky jsou vhodnou přílohou k této lehké polévce.

Recepty