Recepty » Hlavní jídla » Zvěřina » Rolovaná křepelka pečená s lanýži na špeku se silnou vinnou šťávou

Rolovaná křepelka pečená s lanýži na špeku se silnou vinnou šťávou

Suroviny

  • 4 ks čerstvé křepelky
  • 100 g kuřecích prsíček
  • 5 g lanýžů
  • 150 g anglické slaniny
  • 250 ml červeného vína
  • 250 ml černých jeřabin
  • 20 g soli
  • 10 g bílého pepře
  • 50 g cukrových lusků
  • 80 g romanesca (římský květák)
  • 400 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 20 g másla
  • 1 vejce

Postup

Čerstvé vykuchané křepelky opláchneme a velmi opatrně vykostíme tak, aby v mase zůstali pouze lýtkové kostičky. Kuřecí prsíčko rozmixujeme s troškou vody na jemný prát osolíme, zlehka opepříme a pomažeme vykoštěné křepelky, přidáme plátky lanýžů a opatrně zarolujeme. Opět zlehka osolíme a opepříme, přendáme na pekáček a přidáme drobně pokrájenou slaninu. Ve středně vyhřáté troubě pečeme za občasného podlévání červeným vínem do měkka. Z výpeku odvařením přebytečné tekutiny (redukováním) získáme silnou vinnou šťávu, kterou přecedíme přes jemný cedník a uchováme v teple.

Černé jeřabiny rozmixujeme a se zbytkem červeného vína zredukujeme do husté silné omáčky, taktéž ji přecedíme a uchováme v teple.

Z mouky, vajec a trošky vody vypracujeme těsto, necháme ho chvilku odpočinout a přes velmi hrubé síto protlačíme do vroucí osolené vody. Vaříme za stálého míchání asi 8 až 10 minut. Nočky přecedíme a zchladíme ve studené vodě. Na kousku másla rozpáleného v pánvi nočky zprudka opečeme (bříška krásně zhnědnou).

Cukrové lusky a růžičky romaneska krátce ponoříme do vroucí osolené a trošku ocukrované vody se špetkou másla (cca 3 minuty). Servírujeme na teplý talíř.Báječně se snoubí s temně červeným vínem z Baleárských ostrovů Son Bordils Negre 2000.

Recepty