Recepty » Hlavní jídla » Ryby » Svatojakubské mušle zapečené v citronovo máslové omáčce s parmesanem

Svatojakubské mušle zapečené v citronovo máslové omáčce s parmesanem

Suroviny

  • Svatojakubské mušle se srdíčky (3 až 4 ks na porci)
  • sůl, mletý bílý pepř
  • 1 dcl olivového oleje
  • 50 g másla
  • 100 g strouhaného parmesánu
  • 200 g másla (na omáčku)
  • 50 g hladké mouky (na omáčku)
  • 1 středně velký citron (na omáčku)
  • 1 dcl bílého vína (na omáčku)
  • 2 dcl 33% smetany (na omáčku)
  • 2 dcl zeleninového vývaru (na omáčku)
  • sůl, mletý muškátový oříšek, mletý bílý pepř (na omáčku)

Postup

Od mušlí opatrně oddělíme srdíčka, masíčko. Osolíme, opepříme bílým pepřem a opečeme na směsi másla a olivového oleje.

Mezitím si připravíme omáčku. Z poloviny másla a mouky si připravíme světlou zásmažku, zalijeme bílým vínem, smetanou a rozředíme na potřebnou konzistenci zeleninovým vývarem. Okořeníme, přidáme ostrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu, povaříme a přecedíme.

Do lastur klademe mušlí maso, přelijeme omáčkou, posypeme permesánem a poklademe srdíčky z mušlí. Zprudka zapečeme ve vyhřáté troubě. Podáváme s toustíky z bílého pečiva nebo čerstvou olivovou ciabatou.

V kombinaci se sklenkou bílého rakouského Grüve 2002 grüne veltliner se z tohoto pokrmu stává božská mana.

Recepty