Recepty » Hlavní jídla » Ryby » Treska obecná nebo tuňák s pomerančovou omáčkou

Treska obecná nebo tuňák s pomerančovou omáčkou

Suroviny

  • 600 g filet tuňáka nebo tresky
  • 2 pomeranče
  • 3 šalotky nebo 4 lahůdkové cibulky
  • 0,1 l bílé víno
  • 0,05 l suchého vermutu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, mletý bílý pepř
  • 50 g čerstvého másla
  • kudrnka

Postup

Filety z ryby osolíme a opepříme bílým pepřem. Na pánvi rozpálíme olivový olej a filety z prudka opékáme. Po obrácení přidáme k rybě nakrájenou šalotku nebo cibulku, pouze zpěníme a podlijeme vermutem a vínem.

Šťávu ze dvou pomerančů přidáme na pánev a lehce strouhneme i trochu pomerančové kůry. Rybu vyjmeme a dáme na předehřáty talíř. Omáčku zredukujeme a přidáme čerstvé máslo, které nám omáčku lehce zahustí, dosolíme a přelijeme omáčkou připravenou rybu. Sypeme nasekanou kudrnkou.

Jako přílohu volíme bramborovou kaši s přídavkem pórku nebo smetanové celerové brambory. V kombinaci se sklenkou dobře vychlazeného růžového vína je tento rybí pokrm lahůdkou.

Recepty