Recepty » Hlavní jídla » Ryby » Závitek z halibuta s lososovou fáší na karotkovo-bramborovém pyré s řeřichovou omáčkou

Závitek z halibuta s lososovou fáší na karotkovo-bramborovém pyré s řeřichovou omáčkou

Suroviny

  • 600 g halibut filet
  • 150 g losos filet
  • 150 g čerstvý špenát
  • 2 plátky toustového chleba
  • 1 dcl smetany
  • sůl, bílý pepř
  • 300 g brambor (pyré)
  • 150 g karotky (pyré)
  • 100 g šalotky (pyré)
  • 50 g másla (pyré)
  • 1 dcl smetany (pyré)
  • sůl, muškátový oříšek (pyré)
  • 100 g šalotky (omáčka)
  • 50 g másla (omáčka)
  • 2 dcl šlehačky (omáčka)
  • 1 vanička řeřich (omáčka)
  • 1 dcl bílého vána (omáčka)
  • sůl, bílý mletý pepř (omáčka)
  • aromat na dochucení (omáčka)

Postup

Filet z halibuta krájíme šikmo na velmi tenké plátky a skládáme na potravinovou folii. Plátky lehce překládáme přes sebe, přikryjeme druhou folií a tupou stranou paličky lehce sklepeme dohromady. Lososa spolu s toustovým chlebem, smetanou, solí a pepřem vykutruje do hladké kaše. Špenát spaříme krátce v horké vodě. Lososovou fáší potřeme připraveného halibuta, poklademe zblanšírovaný špenát a opatrně pomocí folie zatočíme do roládky, pokapeme citronovou šťávou a dobře utáhneme v potravinářské folii. Vaříme v páře cca 12 až 15 minut.

Brambory spolu se šalotkou vložíme do vody, přidáme sůl a vaříme do měkka. Karotlu též uvaříme do měkka. Z uvařených brambor se šalotkou scedíme vodu, přidáme vařenou šalotku, smetanu a máslo a pomocí šlehače vyšleháme pyré.

Šalotku zpěníme na másle, přidáme víno a zredukujeme (odvaříme). Pak přidáme řeřichu a smetanu. Ponorným mixerem vyšleháme hladkou omáčku. Dochutíme solí a aromatem.

Do středu talíře dáme pyré na na ně umístíme řez z rolády, omáčku upravíme vkusně kolem, můžeme dozdobit citronem a čerstvou řeřichou.

Sklenka bílého Pouilly Fumé 2001, Serge Dagueneaue et fils Vám připraví spolu s rybou nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Recepty