Recepty » Hlavní jídla » Ryby » Treska nebo mořský vlk na pečených tomatech s řapíkatým celerem a mangoldem parfemovaným čersrvým zázvorem

Treska nebo mořský vlk na pečených tomatech s řapíkatým celerem a mangoldem parfemovaným čersrvým zázvorem

Suroviny

  • 600 g filetů z tresky nebo mořského vlka
  • mořská sůl, mletý bílý pepř
  • limetková šťáva
  • 200 g mangoldu
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 2 šalotky
  • olivový olej
  • rybý vývar ze zbytků ryb nebo z kostky
  • 4 ks tomatů
  • sekané bylinky

Postup

Filety z ryb osolíme, opepříme a zakapeme šťávou z limetky. Vložíme do ledničky a necháme odležet. Tomaty rozřízneme na půlky a zkrojíme spodky, aby nám dobře stály, pokapeme olivivovým olejem a posypeme bylinkami a také necháme v chladu odležet.

Celerové řapíky překrájíme na kousky asi 5 centimetrů dlouhé a nakrájíme je dále na jemné nudličky. Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme na olivovém oleji spolu s nastrouhaným zázvorem, přidáme celer a zarestujeme, poté přidáme zelenou listovou část mangoldu, podlijeme trochou vývaru z ryb a krátce podusíme (mangold musí zůstat svěže zelený) dochutíme solí a bílým pepřem a uchováme teplé.

Tomaty vložíme na rozpálený olivový olej řeznou ranou a zprudka opečeme. Po cca 2 minutách otočíme a k tomatům přidáme rybu. Tomaty dáme na předehřáté talíře, rybu otočíme a lehce podlijeme vývarem. Dušenou zeleninu dáme na tomaty a příčně přeložíme hotovou rybou. Šťávu po tomarech a rybě necháme chvíli zahoustnou a připravený pokrm podlijeme.

Zdobíme plátky citronu a kytičkou z čerstvých bylinek. Vhodnou přílohou mohou být brambory v různé úpravě nebo jen bílá bagetka a samozřejmě sklenička Chardonay-Mauta Valey 2000 z Nového Zélandu.

Recepty