Recepty » Hlavní jídla » Zvěřina » Jehněčí hřebínky pečené dorůžova na šalotkovém pyré se špenátovou sedlinou

Jehněčí hřebínky pečené dorůžova na šalotkovém pyré se špenátovou sedlinou

Suroviny

  • 800 g jehněčích hřebínků (3 kotlety na osobu)
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • sůl, olivový olej, pepř
  • muškátový oříšek
  • 4 vejce
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 4 dcl smetany
  • 400 g brambor
  • 400 g šalotky
  • 1 kořen petržele
  • 1 mrkev
  • 200 g cibule
  • 5 dcl červeného vína
  • olej na osmažení šalotky

Postup

Jehněčí hřebínky očistíme, ořežeme lůj, potřeme olejem, osolíme, opepříme pepřem z mlýnku a proložíme snítkami tymiánu. Necháme odležet cca 4 hodiny. Očištěné brambory a 300 g šalotky vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme. Vaříme do měkka, vodu scedíme a vymícháme s kapkou smetany dohladka, uchováme v teple.

Mrkev a petržel nakrájíme spolu s cibulí a olejem vložíme do kastrolu a restujeme do tmava. V polovině restování přidáme ořez z jehněčího a dorestujeme spolu se zeleninou. Zalijeme vínem a necháme dusit až se asi tři čtvrtiny obsahu odvaří, ochutíme solí a přecedíme. Ještě chvíli povaříme a uchováme na teple.

Špenát spaříme v horké vodě a rozmixujeme, propasírujeme přes hustý cedník. Vejce rozšleháme spolu se smetanou, osolíme, přidáme muškátový oříšek a připravený špenát a promícháme. Vhodnou nádobu vyložíme potravinářskou folií, tu potřeme olejem a vlijeme vejce se špenátem. Přikrejeme opět folií a vaříme v páře cca 20 až 25 minut.

Maso vložíme na pánev a zprudka opečeme ze všech stran. Dopékáme v rozpálené troubě cca 10 minut. Zbylou šalotku nakrájenou na kolečka usmažíme do tmavší zlaté.

Na střed nahřátého talíře dáme pyré, kotletky nakrájíme a zapíchneme do pyré sedlinku vykrájíme na kolečka a dáme k masu okolo polijeme šťávou a posypeme smaženou šalotkou ihned podáváme.

Recepty