Recepty » Hlavní jídla » Zvěřina » Jehněčí hřbet s máslovou krustou a Macaire (čti makaré) brambory

Jehněčí hřbet s máslovou krustou a Macaire (čti makaré) brambory

Suroviny

  • jehněčí hřbet
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýnová větvička
  • 100 g strouhanky
  • 1/4 másla
  • olej
  • 1 kg brambor
  • 2 žloutky
  • 100 g špeku
  • 2 cibule
  • petržel
  • solamyl

Postup

Jehněčí hřbet osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran s větvičkou rozmarýnu. Ztáhneme z ohně, překryjeme máslovou krustou a vložíme do vyhřáté trouby asi na 180 až 200 stupňů Celsia a doděláme do růžova jako steak.

Příprava krusty: Máslo smícháme se strouhankou a dostatečně promícháme. Pokud se nám zdá málo strouhanky, přidáme dle potřeby. Z hotové směsi vytvarujeme dva plátky, které položíme na opečený jehněčí hřbet.

Příprava brambor: Oloupané brambory uvaříme doměkka, zcedíme a necháme lehce vypářit. Brambory rozmačkáme a přidáme orestovaný špek s cibulí, žloutky a nasekanou petrželku. Osolíme, opepříme a promíchame. Z hotové hmoty vytvarujeme šišky asi ve tvaru bramborových knedlíků. Pak nakrájíme asi 1,5 cm silné plátky a opečeme po obou stranách.

Podávání: Hotové maso přeřízneme mezi žebry asi na 5 kusů, položíme na horní polovinu talíře a na dolní opečené plátky macaire brambor. Přelijeme výpekem. K tomuto jídlu se hodí dušená brokolice nebo listový špenát.

Recepty