Recepty » Hlavní jídla » Drůbež » Mladý kohoutek dušený v červeném víně

Mladý kohoutek dušený v červeném víně

Suroviny

  • 2 mladé kohoutky cca 1,5 kg
  • sůl, čerstvě mletý pepř, majoránka
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 ks středně velké mrkve
  • 200 g anglické slaniny
  • 3 ks středně velké cibule
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 4 polévkové lžíce koňaku
  • 8 dcl silnějšího, těžšího červeného vína
  • 1 menší svazeček tymianu
  • 2 ks bobkového listu
  • 4 stroužky česneku
  • 24 malých stříbrných cibulek
  • 170 g másla
  • 250 g malých žampionů
  • 2 polévkové lžíce drobně sekané petrželky

Postup

Očištěné a omyté kohoutky naporcujeme na menší díly (s kostí), osolíme, opepříme a lehce vmasírujeme čerstvou majoránku. Anglickou slaninu pokrájíme na cca 1/2 cm plátky a orestujeme na větší, silnější pánvi po obou stranách do křupava. Slaninu vyjmeme na talíř a do zbylého výpeku prilijeme olivový olej, na kterém pomalu, po všech stranách do zlatova opékáme naporcované kohoutky. Opečené porce kohoutka vyjmeme do pekáčku.

Ve výpeku na pánvi restujeme na velmi hrubé kousky nasekanou mrkev a cibuli. Jakmile začne zelenina na pánvi lehce zlátnout, přidáme stroužky česneku, mouku a krátce restujeme. Podlijeme koňakem, červeným vínem, přidáme zbylé koření (tymián a bobkový list) a za stálého míchání přivedeme do varu. Takto připravenou šťávou přelijeme opečené kousky kohoutka v pekáčku a v předem předehřáté troubě společně dusíme pod poklicí cca 45 minut (vše záleží na stáří kohoutků, lživé a nepravdivé informace při nákupu Vás přinutí prodloužit dobu dušení až k 1 a 1/2 hodině). Volný čas využijeme k přípravě vložky:

Očištěné stříbrné cibulky zlehka restujeme na kousku másla, jak začnou sklovatět a lehonce zlátnout přišel vhodný čas přihodit k cibulkám omyté a očištěné žampiony. Společně restujeme už pouze krátce, vše odstavíme a přidáme opečenou a odloženou anglickou slaninku. Měkké kousky kohoutka opatrně přeskládáme na cibulky, žampiony a slaninku.

Dále již ponecháme na Vás jak naložíte s krásně vonící šťavkou v pekáčku. Máte dvě možnosti, nechat ji tak jak je a pouze ji přelít na kohoutky s cibulkami, žampionky a slaninkou, nebo ji tam přecedit přes jemné sítko.

Jako vhodnou přílohu doporučujeme jemný rýžový pilav, nebo kukuřičnou polentu. Nezapomeňte tento kulinářský zážitek doprovodit vhodným vínem, které Vám dojem několikrát umocní. Pokud můžeme, doporučujeme červená vína z oblastí Rhony, starší ročníky Beaujolais nebo trošku dražší Burguňsko.

Dobrou chuť.

Recepty